diumenge, 24 de febrer del 2013

COMENCEM: SOM-HI!

COMENCEM: SOM-HI!

Les primeres sensacions són com de abocar-nos, entre bastidors, a allò que hi ha de més desconegut en l'obra d'art: el com i amb què es duu a terme allò que contemplem; com és cuina una obra d'art! L'assignatura sembla requerir una aproximació diferent a la resta pel seu vessant pràctic. La trobo molt interessant perquè ens permetrà tenir un contacte directe amb les tècniques i els materials, fet que considero essencial per comprendre l'obra d'art en tota la seva complexitat.


Hem començat parlant de l'utillatge de la pintura i els pinzells.
La pintura es coneix des de la prehistòria, període en què trobem restes de pigments: terres, òxids i carbó; els trossos de petxines feien de paletes. Per tant, ja aleshores havien d'existir utensilis que permetessin dur l'activitat de pintar a terme. La Bíblia també ens parla de pèls d'animals o fibres vegetals que servien per encolar parets. Les primeres restes són d'Egipte, no molt diferents al que tenim ara:

- un mànec de ploma d'au (ara virolla de metall) i joncs amaçats en un dels extrems; en les brotxes, es mesclava amb herbes i fines nervadures de palmera. També es podien fer amb pell de bou.



Tenim diferents tipus:

El kolinski és el pinzell que s'utilitza per pintar amb tremp (1). El pèl acaba en punta natural, no es poden tallar. És abombat per poder contenir més l'aigua i acaba en punta.
El pinzell pla s'utilitza per pintar a l'oli s'utilitza pinzells de pèl d'animal, normalment porc (2); ha de ser un pèl gruixut que ajudi a dipositar la pintura, que és més densa. Són plans perquè l'oli no necessita contenir l'aigua.
El pinzell de llengua de gat o tall d'ametlla (4), també pla i de punta arrodonida, serveix per fondre els colors sense deixar marca.
(Els pinzells orientals són de fibres vegetals i canyes).
Cennini Cennini escriu un tractat de tècniques. És el primer tractat que podem considerar seriós. Hi explica com es fan els pinzells de marta (més tous i aptes per a pintar detalls), que encara es fan servir.
Hi ha un utensili anomenar estapolany, serveix per recolzar el canell i evitar el moviment del pols.

estapolany
Les espàtules de paleta serveixen per netejar i barejar (més petita) i l'espàtula escairada serveix per pintar. Amdos tipus són un invent del S XIX; de fet, és a principis del S XIX apareixen les grans marques de materials pictòrics. 

espàtules
La brotxa és un pinzell gruixut amb un forat al mig que reté la pintura i serveix per pintar superfícies grans.

brotxes
La paletina és un pinzell pla utilitzat per procediments grassos, sobretot per vernissar.

paletina
Els artistes utilitzen un gavinet amb calaixos on guarden els diferents materials i útils; també tenen uns maniquins articulats (n'hi ha de mides diverses) que els permet treballar el cos i la postura.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada