divendres, 19 d’abril del 2013

GOTERES SOBRE EL MAGATZEM  DEL PRADO

18 d'abril de 2.013
Si en un museu les obres d'art no poden estar segures i protegides de possibles desperfectes, on les haurem de desar?
Una desena de dibuixos i pastels de la pintura espanyola del s XVIII i, sobretot, El banquet de noces de Brueghel El Vell, han sofert les consqüències d'una filtració d'aigua en els magatzems del Pradoun oli de '11 de març. Els restauradors han hagut de treballar ràpidament per salvar les obres de paper i la restauradora Clara Quintanilla s'ha encarregat de l'obra de Brueghel i ha hagut de treure la humitat  de la superfície causada per l'aigua filtrada.
No es el primer cop que succeeix en el Prado: l'any 1.993 va haver una filtració a la sala de Las Meninas de Velàzquez, raó per la qual el director del museu, Felipe Garín, va dimitir. En els últims 20 anys hi ha hagut sis filtracions d'aigua en diferents sales del museu.
http://cultura.elpais.com/cultura/2013/04/18/actualidad/1366313563_300606.html?autoplay=1

15 de maig de 2.013
Arrel de les filtracions d'aigua que hi va haver al Prado, l'11 de març, i que van causar danys en diversos dibuixos del S XVIII i altres obres de gran valor, com El banquet de noces de Jan Brueghel el Vell, s'ha obert un debat en la direcció del museu sobre la seguretat de les obres guardades en els magatzems del museu per tal d'iniciar una revisió dels protocols i mesures de protecció d'aquestes peces, que tot i no exposades, són de gran valor.
La revisió s'iniciarà buscant els punts febles i d'especial atenció; l'estanqueitat del mobiliari; la incorporació de restauradors en les dues revisions anuals que es fa a les obres del magatzem; i la inclusió de simulacres en el Pla d'Emergència; finalment, es demana que el magatzem sigui considerat un espai de màxima protecció (sobta que fins ara no ho fos!).
Aquestes coses, tot i que no haurien de passar, poden passar en edificis antics; la qüestió és que les filtracions es van produir en la part nova de l'edifici, remodelada l'any 2.007 per Rafael Moneo.
Quan es van produir els fets, es va intentar minimitzar el ressò mediàtic.
http://cultura.elpais.com/cultura/2013/05/15/actualidad/1368647932_854487.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada