dilluns, 29 d’abril del 2013

PRÀCTICA DE LA CERÀMICA

Ens disposem a fer les nostres peces de ceràmica. Es tracta de treballar tres peces de rajola: dues ja engalbades amb color blanc i una que farem nosaltres amb fang tou.
He començat per decorar una de les rajoles engalbades.
Disposem de pigments de diferents colors, aigua i pols de fang; també pinzells de diferents mides. Amb un punxó metàlic hem repassat el dibuix que duïem preparat en un paper sobre la rajola,amb compte de no llevar la capa d'engalba blanca que duu la rajola, però prou fort com per deixar marcat el dibuix. El resultat és una línia d'un gris fluixet que fa el contorn i permet colorejar-la.
A continuació hem anat preparant les engalbes en el plat. Es posava una quantitat de pigment, una altra similar de pols de fang blanc i aigua. Hem afegit més aigua, perquè l'engalba quedava molt espessa i, tan gruixuda, no penetra en la rajola i, en coure la peça, l'engalba cau. Així, doncs, hem fet una engalba molt diluïda i, si calia, anava repassant el color.
He fet la mava poma, per no variar, i, com que he enllestit d'hora, he afegit decoracions al voltant. No ha quedat tant bonica i senzilla, però he practicat altres pigments i gruixos. Un cop he acabat, l'he deixat introduir-la en el forn amb les dels meus companys.
Aquest és el resultat un cop vernissada i enfornada.
Detall
Com quedava temps, he agafat una altra peça blanca i he iniciat un esgrafiat. Com abans, he calcat el dibuix d'un paper amb el punxó damunt la rajola. 
Després amb molt de compte, he extret amb el punxó la capa superficial d'engalba blanca deixant al descobert el fang vermell. Si el tras que havia d'esgrafiar era molt fi, l'engalba blanca saltava i he hagut d'anar fent retocs. No m'ha donat temps a acabar, així que l'he guardada i he représ el treball el dia següent.
Un cop enllestida, l'he vernissat amb la decorada amb engalba. Calia omplir bé tota la superfície i fer un tras ample i recte perquè no quedessin les línies marcades.
Peça vernissada
Aquest és el resultat de l'esgrafiat. 



Molt bonica: ja la tinc col·locada en el menjador
i tothom me la demana ;)
Ara calia fer la tercera peça. Aquest cop havíem de treballar el fang cru. Damunt la taula hi ha dos llistons paral·lels i verticals d'un gruix aproximat d'1cm. Hem posat el fang en pedaços entre els dos llistons, que servien de referència, i els hem pressionat amb un corró fins que ha quedat una peça de fang del mateix gruix dels llistons. Hem desprès la peça de fang i, amb els llistons a manera de regla, una plantilla de cartró quadrada i un ganivet, hem tallat la peça en forma de quadrat regular de 15 x15 cm.
Un cop enllestida la peça, hi hem posat a la rajola una figura retallada de paper que era la que volíem dibuixar per tal que quedés lliure de color en aplicar-hi l'engalba negra. He escollit la figura dels semàfors a Berlín. Aquest ha estat el resultat. L'hem cuit.
Enllestida les peces, hem aplicat el vernís en l'esgrafiat i la peça pigmentada, que han anat al forn; la peça en què hem aplicat l'engalba pigmentada, l'hem posat directament al forn, sense vernissar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada