diumenge, 14 d’abril del 2013

Es recupera un retrat de Godoy, còpia de l'original de Goya

(El País, 12 d'abril de 2.013)

Francisco de Goya va pintar l'any 1.806 un retrat de Godoy que va ser malmès durant la insurrecció de 1.808, quan les possessions del primer ministre van ser destruïdes. l'obra es va perdre però es conserven dues còpies de 1.807 que va realitzar el pintor valencià Agustín Esteve y Marqués (1.753-1.820?). 
Agustín Esteve era un pintor que no va trobar espai en el món artístic perquè, entre altres coses, va quedar eclipsat per Goya i era qui s'encarregava de realitzar les còpies de les obres de Goya que aquest  no tenia temps de realitzar.
L'any 1.816 aquestes obres d'Esteve es van traslladar a l'acadèmia de Belles Arts. Un d'ells es va emmagatzemar doblegat, després es va arreconar en un bastidor i va patir diverses intervencions maldestres. El desembre passat es va iniciar la seva restauració.
L'obra té marcats els plecs causats pel fet d'haver romàs plegat durant temps, el rostre té elements clars d'una restauració poc encertada i la pintura ha saltat en algunes zones. Les alteracions han arribat al suport, per la qual cosa han hagut d'aplicar una mena d'estuc per anivellar les zones on s'ha perdut la pintura per tornar-les a pintar després.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada